AMSTERDAM – Vrouwen die graag een paar kilootjes minder op de heupen geplakt zien doen er goed aan geregeld mannelijk gezelschap aan hun tafel uit te nodigen. Hierdoor zouden vrouwen minder eten.

Dat blijkt uit Canadees onderzoek van de Mc Master Universiteit onder 469 studenten. De onderzoekers observeerden de studenten tijdens hun maaltijden, waarbij gelet werd op voedingskeuze, hoeveelheid calorieën, het geslacht en het aantal mensen aan een tafel.

Daaruit bleek niet alleen dat mannen meer calorieën per maaltijd tot zich nemen dan vrouwen (716 tegenover 609), maar ook dat vrouwen er nog minder innemen wanneer zij zich tijdens de maaltijd in het gezelschap van mannen begeven, namelijk 552. Eet een vrouw met alleen maar mannen dan zakt het aantal zelfs naar 450.

Als vrouwen daarentegen eten in het gezelschap van andere vrouwen, loopt het aantal calorieën op tot 665 per maaltijd.

Gewoonte

Volgens hoofdonderzoekster Meredith Young heeft het verschil te maken met de gewoonte van vrouwen om wat zij eten te linken aan hoe aantrekkelijk zij door de andere sekse gevonden worden.

“We horen altijd het advies om tijdens een eerste date alleen een salade te eten”, aldus Young tegen Canada.com. “Onze hypothese was dan ook dat vrouwen eten gebruiken om aantrekkelijkheid uit te stralen: we zijn gezond, we zijn in vorm, we zijn mooi.”

Mannen, zo bleek eveneens uit het onderzoek, zijn niet gevoelig voor de hoeveelheid tafelgenoten, of hun geslacht.