AMSTERDAM – Vrouwen die zich schuldig voelen over de vreselijke gedachten die ze over hun schoonmoeder hebben kunnen opgelucht ademhalen. Het is normaal.

Dat blijkt uit onderzoek van Terri Apter, waarover de Daily Mail donderdag bericht. De psychologe ontdekte dat echtgenotes voorgeprogrammeerd zijn om met hun schoonmoeder te ruziën.

Apter, die verbonden is aan de universiteit van Cambridge, vond de basis voor alle conflicten tussen echtgenotes en hun schoonmoeder in elkaars vooroordeel dat de ander haar bekritiseert en ondermijnt.

Houding

“Maar deze wrijving heeft nauwelijks iets te maken met de houding van beiden, maar meer met vasthoudende vrouwelijke stereotypes”, aldus Apter.

“Ze strijden om dezelfde positie”, vervolgt de onderzoekster die haar bevindingen neerpende in het boek ‘What Do You Want From Me?’. “Zowel de schoonmoeder als de echtgenote wil de belangrijkste vrouw in het gezin zijn. Ze willen deze status bereiken en beschermen en ze voelen zich hierbij allebei bedreigd door de ander.”

Observeren

Honderden interviews en het observeren van mensen in hun huiselijke omgeving hielpen Apter haar ideeën te staven.

“Het is tragisch”, vindt ze. “Deze impasse verdeelt vrouwen die zoveel met elkaar gemeen hebben en die juist baat zouden hebben bij een vriendschap. Het veroorzaakt enkel verdriet en rottigheid.”

Aan het onderzoek deden ruim 200 mensen mee, waaronder 49 koppels. Het boek ‘What Do You Want From Me?’ wordt deze maand gepubliceerd.