AMSTERDAM – Dat lust aan seks vooraf gaat blijkt, althans voor veel vrouwen, een misvatting. Voor hen geldt veel eerder dat het hebben van seks voor de opwinding zorgt.

Voor eenderde van de dames zou gelden dat zij pas tijdens de daad zin krijgen, waarmee lust voor hen dus het resultaat is van seks en niet de aanleiding.

Het zou daarnaast vaak voorkomen dat vrouwen helemaal niet doorhebben dat zij opgewonden zijn. Dit komt omdat –anders dan mannen- vrouwen minder sterk reageren op een toenemende bloedstroom naar de genitaliën.

Opgewonden

Dit blijkt uit onderzoek van psychologe Rosemary Basson onder 100 vrouwen, waarover Psychology Today bericht. Basson concludeerde dat wanneer vrouwen beginnen met seks, zij vaak niet of nauwelijks opgewonden zijn. Naarmate de vrijpartij vordert zou de lust pas toenemen.

Uit het onderzoek bleek verder dat veel vrouwen toch aan seks beginnen, ook al hebben zij daar op dat moment niet eens zoveel zin in. Het bevestigen van een relatie, het tevreden houden van de partner of ruzie voorkomen of goedmaken zouden redenen zijn voor vrouwen om toch tussen de lakens te duiken.