AMSTERDAM - Naomi Sims, een van de eerste zwarte supermodellen, is zaterdag in Newark in de Amerikaanse staat New Jersey overleden. Dat heeft haar familie bekendgemaakt.

Sims leed aan borstkanker. Ze is 61 jaar geworden. Sims werd mede dankzij de hulp van de burgerrechtenbeweging met de slogan 'Black is beautiful' succesvol.

Haar coverfoto voor de omslag van het tijdschrift Ladies' Home Journal in 1968 betekende een doorbraak voor zwarte modellen in de tot dan toe nog overwegend blanke modewereld.

Grensoverschrijdend

Sims plaveide als een grensoverschrijdend Afrikaans-Amerikaans model de weg voor donkere catwalkmodellen in de jaren zeventig, waaronder Pat Cleveland, Alca Chinn en Beverly Johnson.

Het eerste zwarte supermodel kwam in 1948 in Oxford in de Amerikaanse staat Missisippi ter wereld. Haar ouders scheidden kort na haar geboorte, waarna haar moeder met haar en haar twee zussen verhuisde naar Pittsburg, waar ze opgroeide.

In 1966 verhuisde ze naar New York om op basis van een studiebeurs aan de staatsuniversiteit Fashion Institute of Technology te studeren.

Afgewezen

Toen ze begon met het benaderen van modellenbureaus, werd ze aanvankelijk keer op keer afgewezen. Sommige bureaus gaven als reden dat haar huid te donker was. In plaats van op te geven, besloot ze maar direct fotografen te benaderen.

Dit leverde haar uiteindelijk de coverfoto voor de modebijlage van The New York Times in augustus 1967 op.

Reclamebureaus

Die foto gebruikte ze om zichzelf direct aan reclamebureaus te verkopen. Ze wist onder meer een nationale televisiecampagne voor het Amerikaanse telecommunicatieconcern AT&T binnen te slepen.
 

Binnen een jaar verdiende ze zo'n duizend dollar per week en niet veel later mocht ze kleren showen voor topontwerpers.

Pruiken

Na vijf jaar stopte Sims met haar modellenwerk en lanceerde ze haar eigen onderneming, die pruiken voor zwarte vrouwen maakte.

Na verloop van tijd wist ze het miljoenenbedrijf uit te breiden met onder meer schoonheidssalons en cosmetica. Ook schreef ze boeken als 'All about health and beauty for the black woman'.

Sims laat een zoon, een zus en een kleindochter achter.