AMSTERDAM - Een kaartje voor de dierentuin, het museum, het pretpark of het theater is de afgelopen anderhalf jaar fors duurder geworden. Vooral dierentuinen en musea weten van wanten.

Zij verhoogden de toegangsprijzen met tien procent, terwijl de inflatie in deze periode vier procent was. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De prijzen van een dagje uit stijgen niet pas sinds 2008. De afgelopen tien jaar werden de entreeprijzen van dierentuinen en musea meer dan zeventig procent hoger.

Pretparken verhoogden de toegangsprijs met gemiddeld 66 procent, een avondje naar de bioscoop, het theater of een concert werd in tien jaar tijd 55 procent duurder.

Een avondje naar de bioscoop, het theater of een concert kost nu 55 procent meer dan tien jaar geleden. De inflatie over die periode ligt rond 25 procent.

Cijfers

Directeur Jeff Bertus van de Club van Elf, de vereniging van grote dagattractiebedrijven, vraagt zich af hoe het CBS aan deze cijfers komt.

De hoge prijsstijgingen komen niet overeen met zijn bevindingen. Prijsstijgingen die de inflatie te boven gaan, worden volgens hem door de consument alleen geaccepteerd als daar investeringen in nieuwe attracties tegenover staan.

De Club van Elf is volgens deze vereniging goed voor de helft van alle bezoek aan dagattractiebedrijven in ons land. Tot de vereniging behoren pretparken, dierenparken en uiteenlopende bedrijven als Keukenhof en Madame Tussauds.

Efteling

De Efteling, die niet behoort tot de Club van Elf en die naar eigen zeggen met 3,4 miljoen bezoekers in 2008 de grootste attractie is van Nederland, zegt de entreeprijs dit jaar met 1 euro verhoogd te hebben naar 28 euro.

Vorig jaar werd de toegangsprijs niet verhoogd. Volgens een woordvoerster heeft ook de Efteling te maken met algemene prijsstijgingen en bovendien is geïnvesteerd in een nieuwe attractie in het sprookjesbos.

Zij wijst overigens wel op abonnementen en kortingsacties, waardoor vaak minder betaald hoeft te worden.

Dierentuinen

Ook de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen komt tot andere cijfers dan het CBS. De prijsstijging lag in tien jaar tijd tussen de 30 en 40 procent, aldus een woordvoerster. Dat komt onder andere doordat de loonkosten in die periode zijn gestegen.

Ook is er veel geïnvesteerd in dierenwelzijn. Bij de vereniging zijn vijftien van de vijftig dierentuinen in Nederland aangesloten.