AMSTERDAM – Van alle nationaliteiten kun je als vrouw de Australische het beste links laten liggen. Mannen die hier vandaan komen zouden zich namelijk ontpoppen als slechte echtgenoten.

Uit onderzoek van de Universiteit van Oxford, waarover de Telegraaf dinsdag bericht, blijkt althans dat Australische mannen gemiddeld genomen de slechtste huwelijkspartners ter wereld zijn. Dit zou vooral te maken hebben met het feit dat zij weigeren ook maar iets te doen in het huishouden.

Uit de studie bleek eveneens dat mannen uit Amerika, Groot-Brittannië of een van de Scandinavische landen de beste partners zijn. Nederlandse mannen doen het gemiddeld, net als echtgenoten uit Ierland, Spanje en Nieuw-Zeeland die net na Nederland op deze lijst eindigen.

Scheef

Japanse en Duitse mannelijke huwelijkspartners zorgen net als de Australiërs geregeld voor een scheve taakverdeling en behoren daarmee eveneens tot de slechtere partners.  

”Vrouwen in deze landen blijven liever single dan dat ze nog meer huishoudelijke taken op zich moeten nemen,” zo menen de onderzoekers.

Steentje

Overigens bleek uit de studie eveneens dat wanneer partners zeker weten dat de ander een steentje bijdraagt in huis of met de kinderen, dit een huwelijk of samenwonen in de hand zou werken.

Het onderzoek werd gehouden in twaalf landen onder 13.500 mannen en vrouwen, tussen de 20 en 45 jaar.