AMSTERDAM – Uit onderzoek van de Ohio State Universiteit blijkt dat camouflerende make-up vrouwen niet minder onzeker maakt. De onzekerheid zit zo diep geworteld dat een make-upje er niet tegenop gewassen is.

Aan het onderzoek namen 73 vrouwen deel waarvan 66 speciale camouflerende make-up gebruikten om oneffenheden als puistjes, littekens en pigmentvlekken te camoufleren. Zeven vrouwen gebruikten niets.

Het gaat om speciale make-up die door huidtherapeuten op maat wordt gemaakt. Dit soort make-up dekt serieuze oneffenheden beter dan een gewone foundation of camouflage-stick.

Onzeker

Uit het onderzoek blijkt dat de vrouwen die deze cosmetica gebruiken, vele malen onzekerder zijn over hun huid dan de vrouwen die niets gebruiken en toch ook een gevlekte huid hebben. In 90 procent van de gevallen antwoordden ze dat ze zich ongezonder voelen en ook emotioneel minder stabiel.

Hoe meer angst er was om aangekeken te worden op de huidvlekken, hoe ongezonder de vrouwen zich voelden. Geconcludeerd kan worden dat de vrouwen die niet camoufleren in het algemeen al een sterker gevoel van eigenwaarde hebben.

Het onderzoek was gefinancierd door cosmeticamerk Vichy.