AMSTERDAM - Engelse wetenschappers menen eindelijk te weten waarom de gezichtshuid zoveel gevoeliger is dan de overige lichaamshuid. De verklaring ligt bij de grootte van de cellen.

De Engelse deskundigen, gespecialiseerd in de doorlaatbaarheid van de huid, Jonathan Hadgraft en Majella Lane, werpen in hun onderzoek dat recent gepubliceerd is de in Journal of Pharmaceutics, nieuw licht op de kwestie.

Ze zijn er achter gekomen dat de cellen van de gezichtshuid kleiner zijn dan die van de rest van het lichaam. De huid is ook dunner.

Vocht

Bovendien is de barrière in dit deel van de lichaamshuid minder gesloten, waardoor vocht uit de diepere huidlagen makkelijker verdampt en ook cosmetische stoffen iets makkelijker in de bloedbaan worden opgenomen.

Dit leidt er op den duur toe dat de huid gevoeliger gaat reageren. Het immuunsysteem van de huid moet harder werken om indringers buiten te houden.

Non-verbaal

De reden waarom dit zo is, blijft vooralsnog giswerk. Enkele Britse cosmetisch chemici denken dat een dunnere huid beter bijdraagt aan de non-verbale expressies van het gezicht. En ze plaatsen kanttekeningen bij de huidallergietesten die vrijwel standaard op de arm worden gedaan, terwijl die huid juist dikker is.

Zo kunnen stoffen over het hoofd gezien worden, die juist wel irritaties kunnen geven.