AMSTERDAM - Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: Tyrosine.

De komende maand is op Cosmopinie van alles te lezen over producten die je zomerse tintje behouden of accentueren. Een ingrediënt dat in cosmetica wordt gebruikt om de bruining van de huid te stimuleren is Tyrosine.

Tyrosine, ook wel L-Tyrosine genoemd, is een amino-zuur dat het lichaam zelf kan aanmaken en speelt onder andere een rol in de aanmaak van melanine. Melanine is het pigment dat de huid bruin kleurt na blootstelling aan zonlicht. Vandaar dat sommige fabrikanten Tyrosine toevoegen aan zonnebanklotions, aftersunproducten en zelfs bronzing make-up.

Effect

Dat toegevoegde Tyrosine aan cosmetica werkelijk effect heeft op het bruiningsproces van de huid wordt door verschillende bronnen in twijfel getrokken. Zo beweert de American Cancer Society dat Tyrosine in de vorm van pillen of in huidverzorging geen stimulerend effect heeft op de bruining. Het gebruik van Tyrosine-pillen zou zelfs schadelijk kunnen zijn.

Echter, omdat er nog te weinig onderzoek is gedaan naar het vermeende stimulerend effect op de bruinig alswel naar eventuele schadelijke neveneffecten is het moeilijk om uitspraken te doen over dit ingrediënt.

Omdat het een lichaamseigen stof betreft waarvan nog geen schadelijke effecten zijn bewezen en dat vooralsnog bekend staat als veilig is het niet nodig dit ingrediënt strikt te vermijden in huidverzorgingsproducten. Daarentegen dienen de verwachtingen van Tyrosine-houdende producten ook niet te hoog te zijn.