AMSTERDAM – In de nieuwe Sex and The City-film zou wel eens een veel minder grote rol voor Manolo Blahnik weggelegd kunnen zijn dan het publiek gewend is. Hoge hakken lijken namelijk passé.

Terwijl stiletto’s en de modewereld jarenlang onlosmakelijk met elkaar verbonden waren, lijkt aan dit tijdperk nu toch een eind te komen. Dat meldt de Britse Marie Claire vrijdag.

Platte schoenen zoals ballerina’s en de stylish sandaaltjes sieren al tijden het straatbeeld maar nu lijken ook modezwaargewichten voor de trend te vallen.

Wolkenkrabbers

Een van de aanwijzingen voor deze radicale omslag is het feit dat Vogue-hoofdredacteur en modegoeroe Anna Wintour, die sinds 1961 al niet meer zonder wolkenkrabbers onder haar voeten gesignaleerd is, gezien is met comfortabele, platte sandaaltjes.

Ook voor de eindredacteur van de Amerikaanse Vogue is de trend niet onopgemerkt gebleven. Andre Leon Talley verklaarde onlangs zelfs dat ‘hoge hakken officieel uit de mode zijn’ en vindt dat vrouwen een voorbeeld moeten nemen aan Michelle Obama, die eigenlijk altijd gezien wordt in de zogenaamde ‘flatjes’.

Hij roept modeontwerpers zelfs op er mee aan de slag te gaan. “Maak een eind aan de gekte”, aldus Talley. “En verzin een manier om het silhouet te accentueren zonder dat daar torenhoge hakken voor nodig zijn.”