AMSTERDAM – Mannen hebben gemiddeld meer plezier in het leven dan vrouwen en als die mannen dan ook nog uit Colombia, Mexico, Portugal of Turkije komen dan kunnen ze helemaal hun lol op. Daar wonen namelijk de grootste pleziermakers.

In Italië, Frankrijk of Nieuw-Zeeland schijnt het veel moeilijker te zijn om de boel op stelten te zetten, getuigen hun laatste plekken op de lijst.

Dit blijkt uit onderzoek van Magnum, naar de grootste pleziermakers ter wereld, waarover het magazine Nina donderdag bericht.

Geluid

Om de resultaten te kunnen berekenen bedienden de onderzoekers zich van een zogenaamde plezierquotiënt, die voor mannen bijvoorbeeld gemiddeld 120 is en voor vrouwen 116.

Wat opvalt is dat men wereldwijd het meest plezier haalt uit geluid, zoals natuurlijk muziek of het lachen van een baby, maar ook een brullende motor of het kletteren van regen op het dak.

Geluid wordt op de voet gevolgd door geur en tijd voor jezelf. Nederlanders beleven gemiddeld genomen de meeste lol aan vrienden, familie en geliefden.

Journalistiek

Jongeren die in september de collegebanken inkruipen, zijn het best af op de school voor journalistiek of op marketing- en communicatieopleidingen. De beroepen die hieruit voortvloeien staan namelijk garant voor de meeste fun. Gepensioneerden doen het met een plezierquotiënt van eveneens 123 al even goed.

Overigens hebben werknemers in de financiële wereld, in de vrijetijds- of in de retailsector ook geen reden tot klagen, anders dan studenten en werkzoekenden die relatief weinig plezier maken.