AMSTERDAM – Tweederde (65 procent) van de Nederlanders vindt dat het modewereldje maar overschat wordt. 81 procent acht de catwalkmode ondraagbaar. Dat zijn enkele conclusies uit het Amsterdam International Fashion Week onderzoek.

Mode wordt dan ook door een zeer selecte groep gevolgd, slechts 10 procent volgt de trends op de voet.

Dat wil overigens niet zeggen dat Nederlanders mode niet belangrijk vinden. Ruim vier op de tien (44 procent) tussen de 18 en 65 jaar vindt mode zelfs erg belangrijk. Vrouwen hechten er daarbij een groter belang aan dan mannen (de helft tegen 38 procent).

Uniek

De drie dingen waar men het meest op let tijdens het winkelen zijn de prijs, de pasvorm en de stijl van het kledingstuk. Waar het gemaakt is, van welk merk het is en hoe uniek het stuk is, is voor Nederlanders het minst relevant.

Hoe graag men ook winkelt, wanneer er schoenen en spijkerbroeken gekocht moeten worden ontstaat er toch acute tegenzin: dit zijn volgens de ondervraagden namelijk het moeilijkst aan te schaffen. Van de spijkerbroeken gaat men dan nog het liefst voor G-star (26 procent), gevolgd door Diesel (20 procent) en Levi’s (14 procent).

Over het algemeen is winkelen voor mannen overigens eerder probleemloos dan voor vrouwen (32 procent tegen 15 procent).

Viktor & Rolf

De designers die in Nederland de meeste opzien baren zijn Viktor & Rolf, Frans Molenaar en Mart Visser. Wellicht dat die mooie designkleding ook verantwoordelijk is voor aantrekkingskracht die de catwalk op Nederlanders uitoefent? Bijna de helft van de Nederlanders (48 procent) wil tijdens een show namelijk wel eens aan de catwalk plaatsnemen en voor ruim een derde (35 procent) lonken de ‘modefeestjes’ eveneens.

De Amsterdam International Fashion Week heeft dan ook geen imagoprobleem: ruim de helft (51 procent) meet Amsterdam met andere internationale Fashion Weeks als New York, Parijs, Londen en Milaan.

Aan het onderzoek, dat  werd uitgevoerd door Ruigrok Netpanel, deden 507 Nederlanders tussen de 18 en 65 jaar mee.