AMSTERDAM- Wetenschappers uit Engeland hebben ontdekt dat het zeewier dat groeit op de Shetlandeilanden waarschijnlijk gebruikt kan worden voor het maken van natuurlijke haarverf.

De natuurlijke extracten uit zeewier zouden de synthetische haarverven weleens kunnen gaan vervangen, zo stellen ze.

Synthetische haarverven hebben door berichten in de media over de risico’s van allergische huidreacties en blaaskanker de laatste jaren een negatieve reputatie gekregen.

Alternatief

"We willen mensen een gezond alternatief bieden", zegt projectleider Dr. Richard Blackburn tegen Cosmetic Design. Omdat het aanbod Britse zeewier erg divers is, hoopt Blackburn een uitgebreid spectrum haarverf te kunnen bieden in tinten als bruin, blond, rood en zelfs zwart.

"Zeewier is een geliefd cosmetica-ingrediënt omdat het heel weerbaar is tegen extreme weersinvloeden. In de cosmeticawereld draait het ook allemaal om veroudering door externe elementen zoals het weer," zegt Dr. Blackburn.

Spraakmakend

Het project zal zeker twee jaar duren en belooft één van de meest spraakmakende onderzoeken te worden in de strijd om het vinden van natuurlijke alternatieven.

Het meest omstreden synthetische ingrediënt is p-phenylendiamine (PPD), dat bij één op de tien gebruikers een allergische reactie veroorzaakt.

In Amerika heeft cosmeticafabrikant Advanced Cosmetic Technologies deze week al patent gekregen voor een natuurlijke haarverf zonder PPD, resorcinol en ammonia. Deze dertien verschillende kleuren haarverf blijven gemiddeld vijftig wasbeurten zitten. Dus minder lang houdbaar is het ook zeker niet.