AMSTERDAM - Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: Pepermunt.

Deze maand staat Cosmopinie in het teken van verzorging en versiering van handen en ook de voeten, die in de zomermaanden volop zichtbaar zijn in open schoenen en slippers. Een populair ingrediënt in voetverzorging is pepermunt.

Pepermunt, oftewel Mentha piperita, wordt vaak gebruikt in producten voor de voeten vanwege de verkoelende werking. Vermoeide benen en voeten voelen gauw verkwikt na het aanbrengen van een product met pepermunt.

Schimmels

Daarnaast hebben pepermuntolie en pepermuntextract een antimicrobische werking. Dit wil zeggen dat het in zeker mate de groei van bacteriën en schimmels tegengaat, wat een aantrekkelijk gegeven is voor voetcrèmes en voetendeo's.

Sommige fabrikanten gebruiken ook pepermunt in producten voor het gezicht. Hoewel het tintelende gevoel van pepermunt soms wordt beschreven als een teken dat het product werkt, is dit volgens cosmetica-experts als Paula Begoun absoluut niet het geval.

Werking

Pepermunt prikkelt de zenuwen met een tintelend, verkoelend gevoel tot gevolg, maar heeft geen verzorgende werking op de huid. Daarentegen irriteren mint-achtigen zoals pepermunt de huid juist, aldus Paula, wat zich onder anderen kan uiten in tijdelijke roodheid en een negatief effect op de huid op de lange termijn.

Pepermunt kan echter geen kwaad als het af en toe gebruikt wordt om bijvoorbeeld jeuk te verlichten of vermoeide voeten een oppepper te geven, maar kan beter niet dagelijks gebruikt worden als onderdeel van (gezichts)huidverzorging.

Voorbeelden van producten met pepermunt, gerecenseerd op Cosmopinie:

The Body Shop Peppermint Cooling Foot Lotion - beoordeling: 3.9 uit 5

Lush Mask of Magnaminty - beoordeling 3.4 uit 5

Essence Show your Feet voet & nagel balsem - beoordeling 4.1 uit 5

Aveda Pure Abundance conditioner - beoordeling 4.1 uit 5