RIJSWIJK - Nederlanders die in eigen land op vakantie gaan, zoeken vooral luxe of anders wel ludieke, opvallende overnachtingsmogelijkheden. Dat zegt woordvoerster Wanda van Eck van de Recron, vereniging van recreatieondernemers.

Meer Nederlanders gaan in eigen land op vakantie en er komen ook meer Belgen en Duitsers hierheen.

''Die zien we vooral aan de kustlijn. Daar is vrijwel alles, bungalowparken en campings, volgeboekt. Verder is het ook druk in de toeristische gebieden zoals de Veluwe, Drenthe, Gelderland en Overijssel'', aldus Van Eck.

Harde cijfers over het aantal Nederlanders dat in eigen land blijft heeft ze vooralsnog niet.

Ludieke woonvormen

De woordvoerster vindt het opvallend dat een groeiende groep Nederlanders luxer op vakantie wil.

''Ondernemers zijn daar al eerder op ingesprongen door ook ludieke woonvormen aan te bieden, zoals boomhutten, huisjes half onder de grond of canvastenten met ligbad.'' De trend was wel al eerder geconstateerd, maar lijkt nu ook door te zetten bij de grotere campings en vakantieparken.

De ontwikkeling naar luxe of nieuwe woonvormen wordt bevestigd door Center Parcs en het luxe vakantiepark Hof van Saksen in Drenthe.

Nieuw

''De grootste vraag zien wij naar alles wat nieuw is. Dat is wel opmerkelijk. Als Nederlanders in eigen land blijven, willen ze blijkbaar wel luxe'', vertelt directeur Erik van Essen van Center Parcs en Sunparks.

Ook het luxe vakantiepark Hof van Saksen in Drenthe zit ''zo goed als vol''. Marketingmanager Michel Nagel zegt dat de laatste twee weken van augustus nog wel wat ruimte is, maar dat mensen kiezen voor Nederland is volgens hem overduidelijk.

Weer

De oorzaak van de belangstelling voor Nederland is volgens de Recron niet alleen de crisis. ''Het komt ook omdat we qua weer al een goed voorseizoen hebben gehad. Dan zie je mensen toch eerder in eigen land een vakantie boeken'', vertelt Van Eck.

De oproep van het kabinet om in eigen land op vakantie te gaan, heeft daar volgens Van Eck wellicht ook een beetje aan bijgedragen.