AMSTERDAM – Hij maakte een jas van post-itvelletjes en mocht na afloop van de show een staande ovatie in ontvangst nemen. Ontwerper Claes Iversen trok zaterdagavond tijdens de Fashion Week iedereen die nog twijfelde aan zijn talent over de streep.

De show van de Nederlandse Deen Iversen vormde volgens modekenners zaterdag zelfs het hoogtepunt.

32-jarige voelt zich modeontwerper, ambachtsman en kunstenaar en wordt gezien als een van de veelbelovende talenten die de Nederlandse modewereld kent. Hij doorliep de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, liep stage bij Viktor & Rolf en won de Marie Claire Prix de la Mode 2008, in de categorie Best Designer.

Post-it

Iversen haalde inspiratie uit de kunststroming surrealisme. Zijn jurken met (prachtige) draperieën waren rechtstreeks ontleend aan de schilderijen van René Magritte.

Iversen: ''Ik wil met mijn collectie twee werelden combineren. Aan de ene kant het harde zakelijke met kleuren als zwart en korenblauw, aan de andere kant het romantische zachte met draperieën en pasteltinten.''

Om deze twee werelden met elkaar te verbinden, had de ontwerper een jas en een jurk gemaakt met gele post-itvelletjes.

Productie

De Deen hoopt deze collectie in productie te kunnen nemen. ''Ik zoek een agent en heb voor de show verschillende interessante winkeliers uitgenodigd. Het verkopen van mijn ontwerpen zou een logische stap zijn in het proces om een internationaal label te worden.''

Kleding van Iversen zal volgend voorjaar te koop zijn onder de vlag van het Nederlandse damesmodelabel Just B. Sinds juni zijn al ontwerpen van Iversen te koop onder het label Ami-e-toi.

Catwalk

De catwalk van de Westergasfabriek stond zaterdag verder in het teken van Lew (Kim Leemans en Merel Wicker), Monique Collignon en de dames van EnD (Eva van Overbeeke en Delia Drel).

Claes Iversen steelt de show