AMSTERDAM - De Vlaamse Ann Boogaerts is donderdagavond tijdens de Amsterdam International Fashion Week uitgeroepen tot het meest veelbelovende modetalent van het jaar.

Tijdens 'Lichting 2009' showden veertien studenten van zeven modeacademies hun creaties. Prominenten uit de mode-industrie staken de koppen bij elkaar om te bepalen wie het meest veelbelovend was.

Boogaerts, die het Belgische en Nederlandse erfgoed voor haar collectie mixte, staat nog te trillen van het nieuws. "Ik vond het leuk om de vooroordelen die Belgen en Nederlanders tegenover elkaar hebben te gebruiken in mijn collectie", licht ze toe. Jurylid Lucas Ossendrijver, designer van het label Lanvin, vond haar collectie 'fris en technisch heel goed gemaakt'.

Kokerrokken

Muze van de nieuwbakken ontwerpster was de Belgische koningin Fabiola in het jaar 1958. Zij droeg kleding die typerend was voor de Belgische Bourgondiër: strakke kragen, sobere kleuren, kokerroken tot aan de knie en veel borduurwerk, juwelen, grote kapsels en luxe materialen. In het verhaal van de ontwerpster werd de koningin verliefd op een Nederlandse man, waarna ze verslingerd raakt aan de kunst van Mondriaan en Rietveld.

De vorstin ging zich vervolgens kleden naar de felle kleuren en rare vormen; haar garderobe werd een mix van België en Nederland. Het fictieve verhaal van Fabiola symboliseert het verhaal van de ontwerpster. Ann is naar Nederland gekomen om te studeren aan de modeacademie in Arnhem en raakte geïnspireerd door de verschillen tussen de twee landen.

Boodschap

Ann wil met haar show een positieve boodschap geven. Niet alleen wil ze de verbroedering tussen de buurlanden weergeven, de ontwerpster hoopt ook een vrolijk en optimistisch signaal te geven in tijden van recessie. "Ik gebruik felle kleuren om de crisis te bestrijden." Het signaal kwam duidelijk over op het publiek. Veel modeprofessionals zeiden vrolijk te worden van de show. Die van Ann eindigde dan ook met een daverend applaus.

'Lichting' bestaat sinds 2007 en wil een brug slaan tussen jong talent en de mode-industrie. De winnares krijgt tienduizend euro en een tripje naar New York, waar ze op 15 september tijdens de G-Star Raw Show van de New York Fashion Week het stylingteam mag versterken.

Ann Boogaerts modetalent van het jaar