AMSTERDAM - Een skelet begroet sinds kort rondvaartboten, waterfietsers en andere vaartuigen in de grachten van Amsterdam. In het water drijft het kunstwerk Mr. Lonely van de Amerikaanse kunstenaar Eric Staller. Het skelet tilt zijn hoed op als er iemand langsvaart.

Mr. Lonely maakt deel uit van de serie Urban Ufo's: kunstwerken die Staller creëert voor de publieke ruimte, waarmee hij de mensen onaangekondigd verrast.

De in Amsterdam wonende kunstenaar bestuurt het skelet vanaf de wal met een afstandsbediening. Het is een mysterie waar het idee vandaan kwam, zegt Staller op zijn website. "Misschien heeft het bereiken van de 60-jarige leeftijd een sombere kant in mij losgemaakt. Ik zie hoe de gezondheid van mijn ooit kwieke ouders achteruitgaat. Dan realiseer ik me dat mijn eigen kwieke dagen ook zijn geteld.''

Presentatie

Het bekendste werk van Staller is de Lightmobile, een Volkswagen-kever die is gedecoreerd met 1659 gloeilampen. Via een ingebouwde computer laten de lampen vijfentwintig verschillende lichtpatronen zien. Hij reed jarenlang in diverse steden in zijn eigen kunstwerk rond om af te komen van de conservatieve presentatie van kunst binnen vier muren.