AMSTERDAM - ''In Nederland is veel talent en er komt steeds meer erkenning voor dat talent.'' Dat zeiden modeontwerpers Viktor & Rolf donderagavond tijdens de uitreiking van de Grand Seigneur 2009, de hoogste onderscheiding in Nederland op modegebied.

De prijs werd aan het duo uitgereikt tijdens de Amsterdam International Fashion Week.

''Tijdens de Mode Biënnale in Arnhem en tijdens de Fashion Week hebben we veel talent voorbij zien komen. Mode zit niet in ons DNA maar dat lijkt nu de goede kant op te gaan.''

Grand Seigneur

Het duo was in eerste instantie niet onmiddellijk vrolijk gestemd over de prijs. ''We kregen bij de naam Grand Seigneur negentiende eeuwse associaties. We dachten ook aan een sigarenmerk of iets religieus, maar dat viel mee.''

Volgens de jury is het duo van groot belang voor de Nederlandse modewereld. ''Ze denken groot, groter, grootst, hebben in het buitenland de sterstatus bereikt en gaan onverminderd voort hun dromen te verwezenlijken'', aldus de jury.

Zomergasten

Viktor & Rolf zijn zondag de eerste gasten in het VPRO-programma Zomergasten. Ze zijn dan drie uur lang te zien op Nederland 2 vanaf 20.15 uur.