AMSTERDAM - Haartransplantatie is vaak geen goede oplossing voor vrouwen die last hebben van kaalheid. Haarwerken van hoge kwaliteit zijn meestal een betere optie. Dat stelt arts Loek Habbema van Medisch Centrum 't Gooi.

Hij hield daarover donderdag een presentatie op de conferentie van de International Society of Hair Restoration Surgery (ISHRS) in de RAI in Amsterdam.

Als vrouwen kaal worden, geldt dat vaak voor een groot gedeelte van het hoofd. Omdat voor transplantatie haar van de persoon zelf nodig is, is het dan niet mogelijk een grote dichtheid te creëren.

Het kleine beetje overgebleven haar moet namelijk over een groot oppervlakte verspreid worden. Habbema: ''Als je een klein beetje verf hebt, is het niet mogelijk je hele huis te schilderen.''

Dun

De meeste vrouwen willen juist geen 'dun' haar, mede omdat dat dat maatschappelijk niet echt geaccepteerd is. ''Vandaar dat een vrouw niet is geholpen met een klein beetje haar'', aldus de arts.

Bovendien is haarverlies bij dames vaak progressief. Dat betekent dat het steeds erger wordt. Transplantatie is dan slechts een tijdelijke oplossing.

De arts stelt dan ook dat vrouwen die kaal worden vaak het beste voor haarwerken van hoge kwaliteit kunnen kiezen. Die zijn niet van echt te onderscheiden. ''Jij en ik kunnen niet zien dat ze een haarwerk draagt.''

Oplossingen

Habbema vindt het dan ook belangrijk dat artsen iets afweten van deze oplossingen en vrouwen daar ook op wijzen. ''Een gebrek aan kennis van bepaalde niet-medische opties, zoals hoge kwaliteit haarwerken, is niet in het voordeel van de patiënt.''

Overigens zijn er situaties waarin transplantatie wel een goede keuze is. Dat is het geval als slechts een klein gedeelte hoofdhuid kaal is, zoals een litteken, of als een vrouw al sinds haar geboorte een afwijkende haarlijn heeft.