AMSTERDAM - Met een wervelende show van het Amerikaanse duo Badgley Mischka is woensdag op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam de Amsterdam International Fashion Week (AIFW) 2009 van start gegaan.

De openingsshow werd bijgewoond door onder anderen modeontwerper Frans Molenaar, RTL-presentatrices Daphne Deckers en Lieke van Lexmond en kunstenares Ans Markus.

Het was de eerste keer dat de confectie en couturestukken van de in hun eigen land succesvolle Amerikanen in ons land te zien waren.

Markt

Mark Badgley en James Mischka willen zich oriënteren op de Europese markt en vinden Amsterdam daarvoor een uitgelezen plek.

"Met onze prêt-à-porterlijn Mark & James willen we de Europese markt gaan veroveren. Dit is voor ons een verkenning'', aldus het ontwerpersduo. "Europeanen hebben meer flair dan Amerikanen en wij denken dat ons modehandschrift hier goed zou kunnen passen.''

Barokke

De geshowde collectie bestond uit lange barokke avondjurken van satijn met ceintuurs belegd met stenen en korte glamourjurkjes bezet met pailletten en omzoomd met zwarte crêpe.

"De prijzen van ongeveer 350 euro passen in deze crisistijd'', aldus Badgley en Mischka, die verrukt waren van de Nederlandse modellen. "Ze zijn lang, relaxt en lopen heel mooi.''

Het Amerikaanse ontwerpersduo, dat onlangs een winkel op Rodeo Drive in Beverly Hills opende, heeft veel sterren onder zijn clientèle zoals Beyoncé, Sharon Stone, Madonna en Catherina Zeta-Jones.

Elfde

Tijdens de elfde editie van de AIFW zijn in totaal 21 shows te zien. Op de openingssoiree, woensdagavond, maakte onder meer de Nederlandse ontwerpster Elsien Gringhuis haar debuut.

Net afgestudeerd aan de modeacademie Artez in Arnhem kreeg zij een stipendium om een collectie samen te stellen. Het thema was Focus. "Veel mensen zijn de hele dag door maar aan het stressen en vinden het moeilijk om zich te focussen. Ik wilde in deze eerste collectie me juist focussen op waar mijn kracht ligt: sterke silhouetten in eenvoudige vormen.''

Dat was dan ook precies wat de jonge ontwerpster liet zijn: rechte lijnen in moderne ontwerpen. Gringhuis bediende zich enkel van lichte tinten en veelal soepel vallende stoffen.

EnD

Het jonge ontwerpersduo Eva (28) en Delia (29) verenigd in modelabel EnD was door Mexx gevraagd om een collectie te maken op basis van kledingstukken uit de wintercollectie.

"Dat was echt een uitdaging omdat we normaal gesproken omgekeerd werken, dus vanuit patronen'', zegt Delia. "En we vonden de mannencollectie boeiender dan de vrouwen dus zijn we aan de slag gegaan met wollen ruitentruien.''

Het resultaat zijn jumpsuits, harembroeken en truien die zijn opgebouwd als een lappendeken. De dames hadden hun inspiratie duidelijk in de clownswereld gezocht: niet alleen waren clowns terug te vinden in de kleding, de modellen waren er ook naar geschminkt. Qua kleur hield EnD het wel rustig, het was vooral wit, zwart en paars dat de klok sloeg.   

Tot slot was het de beurt aan de Nederlandse ontwerpster Ilja Visser, die haar nieuwste collectie Ilja showde.

De AIFW duurt nog tot en met zondag.

Amsterdam Fashion Week