AMSTERDAM- Afgelopen maandagavond showde Hans Ubbink zijn nieuwe collectie voor zomer 2010 met het thema ‘Stranger in Paradiso’.

Hans Ubbink is geen vreemde in de Amsterdamse poptempel, want dit is zijn tweede achtereenvolgende show op dezelfde locatie. Daarbij verwent Ubbink zijn toegestroomde publiek ook graag met een feest na afloop, en daar leent de locatie- waar menig legendarische pop- en rockartiesten hun kunsten hebben vertoond- zich goed voor.

Al bijna tien jaar staat Hans Ubbink bekend om zijn onberispelijke, klassieke ontwerpen voor zowel mannen als vrouwen. Daarom geeft hij graag een twist aan zijn presentaties.

Misstaan

Ditmaal geïnspireerd door Oosterse culturen, had de collectie niet misstaan op een zandvlakte omgeven door bedoeïnententen. Dat wordt lastig in Nederland, maar voor een dergelijke locatie is wel gekozen voor de campagne, zoals te zien was op een getoonde film.

Wit- en zandtinten, gepaard met vertrouwd zwart voerden de boventoon voor de soepelvallende zijde en jersey jurken, lange rokken en tunieken. Ook shorts ontbraken niet.

Als tegenhanger voor de basisstukken waren er mooie diepblauwe prints op zijde gedrukt, kwam er een uitschieter in groene, brokaatachtige stof voorbij (mantelpak voor de vrouw en broekpak voor de man), en droegen de vrouwelijke modellen pruiken van lang sluik haar, wat deed denken aan Scheherazade uit het sprookje Duizend-en-één-nacht.

Optisch bedrog

De jurk waarmee de show geopend werd, had geheel naar het idee van een ‘Fata Morgana’, een afdruk van een vrouwenlichaam in een jurk. Een sterk staaltje optisch bedrog.

Het Oosterse sprookjes-gevoel werd bij de mannen vertaald in tulbanden op het hoofd, en flink met kohl omrande ogen. Dat laatste kon ook worden geïnterpreteerd als ‘rock and roll’, en zo was de cirkel in de poptempel weer rond.

De woestijn van Hans Ubbink