AMSTERDAM - Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 1500 genen bepalen of iemand er lang jong uitziet of dat diegene al vroeg de strijd aan moet gaan met rimpels.

Hoofdwetenschapper Jay Tiesman, werkzaam op de biotechnologie-afdeling van P&G Beauty, en zijn collega's ontdekten dat de huid veroudert op acht verschillende manieren. Elk van deze manieren wordt gecontroleerd door een eigen groep genen.

Met het onderzoek is een, voor de beauty-industrie, belangrijk mysterie opgelost, namelijk waarom de ene huid anders (sneller) ouder wordt dan de andere.

Moleculen

Hydratatie, collageen en niet teveel zon kwamen naar voren als belangrijke factoren die helpen bij een jeugdige huid. Hydratatie is het vochtig houden van de huid, waarbij moleculen nodig zijn die water in de cellen vasthouden.

Naarmate men ouder wordt, worden de genen die zulke moleculen produceren minder actief. Dit leidt tot rimpelvorming, zo meldt Times Online. Men was er altijd vanuit gegaan dat dit een relatief eenvoudig proces was, maar uit het onderzoek is gebleken dat hiermee maar liefst 700 genen gemoeid zijn.

Structuur

Collageen is nodig om een gladde huid te krijgen. De huid produceert deze moleculen om stevigheid en structuur te behouden. De moleculen die collageen afbreken, worden steeds actiever met het ouder worden. Dit heeft lijntjes en rimpels tot gevolg. Bij dit proces zijn ongeveer 40 genen betrokken.

Naast het inwendige verouderingsproces bleek uit het onderzoek eveneens dat de omgevingsfactoren van grote invloed zijn. Opnieuw werd aangetoond dat zonlicht de huid aanzienlijk veroudert. Een huid die niet vaak is blootgesteld aan zon blijft met ongeveer 3800 genmutaties een stuk jeugdiger, dan de huid van zonaanbidders die met ongeveer drie keer zoveel mutaties te maken krijgt.

Eerste stap

Jay Tiesman gelooft dat met de resultaten van het onderzoek een eerste stap is gezet om de huid een eeuwige jeugd te bezorgen. Met de resultaten zouden cosmeticabedrijven producten kunnen ontwikkelen die bepaalde genen stimuleren of afremmen.