AMSTERDAM - Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: aceton.

De maand juli staat op Cosmopinie in het teken van zomerse handen en voeten en zo zijn er deze maand tips en informatie te lezen over hand-, voet- en nagelverzorging en gerelateerde producten en ingrediënten. Een veelgebruikt ingrediënt in nagellakremovers is aceton.

Aceton kun je ook op het productlabel tegenkomen als acetone, dimethylketon of propanon. Het is een zeer brandbare vloeistof die in nagellakremovers dient als oplosmiddel voor nagellak. Daarnaast heeft aceton een desinfecterende werking.

Bijklank

Er zijn tegenwoordig behoorlijk wat removers op de markt waar geen aceton in verwerkt is. Dit omdat aceton voor velen een negatieve bijklank heeft. Niet helemaal onterecht, want het is een irriterende stof die oplosbaar is in vet en daardoor de huid kan binnendringen.

Het kan daarbij eventuele andere schadelijke stoffen uit bijvoorbeeld de nagellak mee naar binnen nemen. Ook kan inademen van aceton tot irritatie leiden. Men dient vooral op te passen voor de ogen: als aceton in de ogen komt kan dat leiden tot permanente schade.

Praktijk

In de praktijk is aceton een stuk minder schadelijk voor de huid dan veel andere stoffen. Een acetonvrije nagellak verdient vaak de voorkeur, maar een die wel aceton bevat hoeft niet per se vermeden te worden, mits het alleen gebruikt wordt voor de nagels en volgens de gebruiksaanwijzing.

Wel is het volgens cosmetica deskundige Paula Begoun aan te raden om huidverzorgingsproducten te vermijden waar aceton in is verwerkt. Soms is namelijk een kleine hoeveelheid aceton toegevoegd aan producten als toners en lotions. Dit doet weinig voor je huid, behalve haar te irriteren.

Voorbeelden van nagellakremovers gerecenseerd op Cosmopinie:

EuroProfit nagellakremover – Beoordeling: 3.9 uit 5

Etos nagellakremover zonder aceton – Beoordeling: 4.6 uit 5

Hema Nagellak remover – Beoordeling: 3.7 uit 5

Maybelline Express nagellak remover – Beoordeling: 4.4 uit 5