AMSTERDAM – Stellen die samenwonen voordat zij in het huwelijksbootje stappen, zouden uiteindelijk meer kans maken in een scheiding terecht te komen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek onder duizend stellen.

Koppels die voor de grote dag al bij elkaar intrekken en pas later trouwen, blijken minder tevreden over het huwelijk en met 20 procent vaker te scheiden dan stellen die na een verloving (12 procent) of na de trouwerij (10 procent) gaan samenwonen.

De Britse krant The Telegraph, die over het onderzoek bericht, meldt dat dit komt omdat het samenwonen stellen meer onder druk zou zetten, waardoor er vaker getrouwd wordt om de verkeerde redenen.

Trouwdrang

"We denken dat sommige stellen die samenwonen zonder een duidelijke trouwdrang, eerder langzaam en onbewust in een huwelijk glijden omdat ze toch al samenleven”, zegt psychologe en een van de onderzoeksters, Galena Rhoades.

“Het is verstandig om eerst te praten over toewijding en wat samenwonen op de lange termijn betekent”, zegt een andere onderzoeker, Scott Stanley. “Te meer omdat samenwonende stellen minder snel een punt achter hun relatie zetten dan wanneer zij enkel daten.”

Bevrediging

De deelnemers werden aan de tand gevoeld over hun tevredenheid, betrokkenheid tot elkaar, negatieve communicatie en seksuele bevrediging. Alle deelnemers waren tussen 18 en 34 jaar oud en maximaal tien jaar getrouwd.