AMSTERDAM – Wandelen door de bergen, cultuur snuiven in historische steden of dagenlang luieren op het strand: hoe de vakantie ook ingevuld wordt, het blijft de tijd bij uitstek om bij te komen en te genieten. Althans, dat is het imago dat aan ‘vakantie vieren’ kleeft.

In werkelijkheid worden deze vrije weken door zes op de tien gezinnen helemaal niet als prettig ervaren maar eerder als ‘kleine nachtmerrie’. Dat blijkt uit onderzoek van de reissite Tripadvisor, waarover de Telegraaf vrijdag bericht.

Voor dag en dauw opstaan om maar een plek aan het strand of zwembad te bemachtigen, is voor 84 procent de grootste domper. En ligt men eenmaal, dan zijn er nog altijd kettingrokende badgebruikers die roet in het eten gooien (vindt 82 procent).

Luidruchtige toeristen hoeven bij 69 procent van de ondervraagden evenmin op een warm onthaal te rekenen.

Vrouwen

Vrouwen blijken nog een extra potje irritaties te hebben, bestaande uit mannen in te kleine zwembroeken en jengelende kinderen. Ook raken vooral zij van slag door verkeerd rijden en de financiën rondom de vakantie.

Daarnaast zou extra stress veroorzaakt worden doordat mensen relatief lang in elkaars aanwezigheid verkeren en ze het gevoel hebben ‘alles uit hun vakantie te moeten halen’.

Aan het onderzoek deden 3500 gezinnen mee.