AMSTERDAM - Na een aantal chaotische jaren, waarin plastisch chirurgen voornamelijk slachtoffers van oorlogsgeweld hielpen, begint cosmetische chirurgie aan een opmars in Irak.

Tegenwoordig zijn de chirurgen voornamelijk bezig met Botox-injecties en neusoperaties. Plastisch chirurg Rida Ali vertelt dat de helft van al haar klanten nu interesse hebben in een cosmetische ingreep, vorig jaar was dit nog een kwart.

"We zijn steeds vaker bezig met cosmetische operaties dan voorheen. Dit komt voornamelijk door de verbeterde veiligheid in het land", aldus Ali.

Neus

Zowel mannen als vrouwen ondergaan een ingreep. Een operatie aan de neus is het meest populair. Bij vrouwen scoort de borstvergroting ook hoog, maar de gekte rondom deze ingreep is minder groot dan in het Westen.

De trend rondom deze vorm van chirurgie is enorm omhoog geschoten nadat in 2003 satelliet-tv in Irak was toegestaan, meldt The Los Angeles Times, en het grote publiek dus kennis kon maken met cosmetische ingrepen.

Pauze

Voor de chirurgen zelf zijn deze ingrepen een soort 'pauze'. Na jaren hoeven zij niet alleen maar (ernstige) gewonden te helpen.

De ervaring die Irakese chirurgen hierdoor opgedaan hebben, zou hen wel meer getalenteerd maken dan andere chirurgen.