SYDNEY - Alleen verliefdheid is niet voldoende om een relatie lang vol te kunnen houden. Ook de leeftijd van het stel, hun rookgewoonten en geld spelen een belangrijke rol. Dat blijkt uit een Australisch onderzoek dat dinsdag naar buiten is gebracht.

De onderzoekers hielden tussen 2001 en 2007 bijna 2500 stelletjes in de gaten. Ze vergeleken de eigenschappen van de partners die in de tussentijd uit elkaar gingen, met die van de stellen die bij elkaar bleven. Alle koppels woonden samen.

Een man die negen jaar ouder is dan zijn vrouw, heeft een twee keer zo grote kans op een scheiding. Ook bij mannen die voor hun 25e trouwen, is de kans dubbel zo groot dat er een einde aan de relatie komt.

Breuk

Begint een stel aan een relatie en zijn er al kinderen, dan loopt een op de vijf relaties mis. Partners die na het begin van hun relatie kinderen krijgen, lopen maar 9 procent kans op een breuk.

Ook bleek uit het onderzoek dat kinderen van gescheiden ouders zelf ook eerder hun relatie beëindigen. Hoe vaker getrouwd wordt, hoe hoger de kans op een breuk wordt. Mensen in een tweede of derde relatie hebben 90 procent meer kans op een scheiding dan mensen in hun eerste relatie.

Als een van de twee partners rookt of werkloos is, neemt de kans op het einde van de relatie ook toe.