AMSTERDAM - Uit onderzoek van de Environmental Working Group, naar de veiligheid en werkzaamheid van anti-zonnebrandmiddelen, blijkt dat drie van de vijf producten niet voldoende beschermen en gebruikers zelfs extra blootstellen aan gevaar.

De EWG testte 1752 in Amerika verkrijgbare anti-zonnebrandmiddelen en gezichtscrèmes met een UV-filter. Hieruit bleek dat maar liefst drie van de vijf producten niet aan de gestelde eisen voldoet.

Een op de vijf gezichtscrèmes met UV-filter bevat een te zwak beschermend UV-a-filter.

Langer 

Daar komt bij dat in totaal 59 producten met een factor tussen 55 en 100 mensen verleiden om langer in de zon te blijven, terwijl een beschermingsfactor boven de 30 maar 1 tot 2 procent meer beschermt.

Lipgloss verhoogt als gevolg van het natte, spiegelende effect op de liphuid het risico van huidkanker in dat gebied. Slechts twee op de vijf van dit soort producten biedt voldoende bescherming.

Plus

Het EWG ontdekte ook een pluspunt. De adequate bescherming in producten tegen UV-a is toegenomen tot 70 procent. Vorig jaar was dit nog 29 procent.

De EWG heeft een lijst opgesteld van 86 producten (van anti-zonnebrand tot make-up) die wel veilig en werkzaam zijn. Veel van de anti-zonnebrandmiddelen zijn overigens niet in Nederland, dan wel niet in Europa te koop.