AMSTERDAM – De zwak die vrouwen in de regel hebben voor kleding, kent ook een prijs: het zoeken naar de juiste outfit kost de dames opgeteld gemiddeld bijna een jaar (287 dagen) van hun leven.

Dat meldt de Britse krant The Telegraph vrijdag op basis van onderzoek uitgevoerd door de Britse winkelketen Matalan.

Vrouwen blijken zich met name zorgen te maken over de juiste kleding voor vakantie of uitgaan. Het zoeken naar de juiste outfit voor het uitgaan kost, met ongeveer 20 minuten, de meeste tijd per keer.

Het zoeken naar de juiste outfit voor een doordeweekse dag kost de vrouwen ongeveer 16 minuten, op de voet gevolgd door zogenaamd weekendkleren met 14 minuten per keer.

Vakantie

Andere momenten waarbij er lang voor de kast gestaan wordt, zijn voor de vakantie (52 minuten) en tijdens feestdagen (36 minuten). Tijdens de vakantie doen vrouwen er gemiddeld echter maar tien minuten over om de juiste kledij te vinden.

De helft van de vrouwen trekt voor het slapen gaan een kwartier uit om tot de goede look te komen. Vrouwen die ’s ochtends hun kleding bij elkaar zoeken, proberen gemiddeld twee outfits voor ze de definitieve kiezen.

Onderzoek

Een woordvoerder van het warenhuis lijkt niet erg verbaasd over de uitkomsten. “Wat je draagt beslist immers mede hoe je je voelt, en het is belangrijk dat een vrouw zich bijzonder voelt in haar outfit.”

Aan het onderzoek deden bijna 2500 vrouwen, tussen de 16 en 60 jaar, mee.