AMSTERDAM - Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: calcium.

Juli staat op Cosmopinie in het teken van zomerse handen en voeten. Voor sterke en gezonde nagels lijkt calcium een belangrijk mineraal te zijn. Dit krijgen we binnen via onze voeding, maar wordt ook verwerkt in nagelcrèmes en nail hardeners.

Nagels bestaan voornamelijk bestaan uit keratine (eiwitten) die hun harde vorm hebben dankzij disulfide-bindingen en calcium. Het is daarom niet vreemd dat calcium een populair ingrediënt is in nagelproducten.

Voeding

Calcium (of kalk) krijg je binnen via voeding. Daarom wordt bij slappe nagels vaak aangeraden om meer calcium te eten. Echter, uit onderzoek van de University of Auckland blijkt dat extra calcium in de vorm van voedingssupplementen niet zorgt voor sterkere nagels.

Naast innemen kun je calcium ook direct op de nagels aanbrengen in de vorm van een lak, serum of crème. Volgens cosmetica producenten zorgt calcium in een nagellak er ervoor dat nagels steviger en harder worden.

Werkelijk

Of dit ook werkelijk het geval is, is ook nog maar de vraag. Volgens sommige bronnen is het eerder het laagje lak dat stevigheid geeft aan de nagel, dan dat de nagel zelf werkelijk sterker wordt.

Omdat nagels bestaan uit dood materiaal zou het onwaarschijnlijk zijn dat het aanbrengen van calcium effect heeft. Geen van de producten die nu op de markt zijn, zouden nagels permanent kunnen versterken.