AMSTERDAM - Meer dan de helft van de Nederlandse vrouwen vindt dat haar uiterlijk er best mee door kan. Nog eens een kwart bestempelt zichzelf als ‘lekker ding’.

Dit blijkt uit de antwoorden van ruim 600 deelnemers aan de Grazia beauty-enquête.

De meesten hebben er ook best wat voor over om er goed uit te zien. Zo doet 90 procent van de ondervraagden dagelijks aan gezichtsverzorging.

Liefde

Ook aan andere factoren wordt veel belang gehecht. Voor een aantrekkelijk uiterlijk zijn liefde (43 procent) en slaap (30 procent) onmisbaar. 5 procent van de deelnemers vindt seks de meest wezenlijke bijdrage aan een mooi uiterlijk.

De ideale leeftijd ligt voor de ondervraagden tussen de 20 en de 30 jaar. Van de geënquêteerden voelt 43 procent zich stukken jonger dan ze in werkelijkheid is – variërend van 5 jaar (25 procent) tot 10 jaar (18 procent).

Ouder

Ouder worden zien de deelnemers wel als een probleem. Ruim eenderde (35 procent) zou het liefste niet ouder willen worden dan 30. Voor een kwart ligt die grens al bij 20 jaar. Slechts één op de drie vrouwen zou de tijd gewoon haar werk laten doen.

Hilmar Mulder, hoofdredacteur Grazia: “Het onderzoek laat zien dat vrouwen nu behoorlijk blij zijn met zichzelf, maar tegelijkertijd ook bang zijn om ouder te worden. Als er een tijdmachine zou bestaan waarmee je dat proces stop kon zetten, dan zou 70 procent graag op die knop willen drukken.”

Ingreep

Wie echt ontevreden is over haar uiterlijk kan natuurlijk altijd naar de plastische chirurg voor een cosmetische ingreep, maar voor de meeste vrouwen blijkt dit nog een brug te ver. Ruim 40 procent van de lezeressen zegt er niet over te peinzen en 35 procent twijfelt.

Hoewel ruim een kwart (27 procent) van de ondervraagden meent dat sommige BN’ers wel een opknapbeurt kunnen gebruiken, vindt 73 procent juist ook dat sommige BN’ers te veel laten doen.

Hollywoodsterren slaan zeker door in het gebruik van cosmetische chirurgie, aldus 86 procent. Tegelijkertijd is er echter ook begrip voor hun dilemma: niemand kijkt immers graag naar rimpels in de bioscoop.

Mooist

Grazia informeerde bij haar lezeressen ook welke twintigers, dertigers en veertigers zij het mooist vinden.

Twintigers:
1. Doutzen Kroes,
2. Yolanthe Cabau van Kasbergen,
3. Lieke van Lexmond.

Dertigers:
1.Carice van Houten,
2. Sylvie van der Vaart,
3. Katja Schuurman.

Veertigers:
1. Leontine Borsato,
2. Tanja Jess,
3. Sacha de Boer.