AMSTERDAM - Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: Formaldehyde. 

Deze maand staat Cosmopinie in het teken van vrolijk gelakte nagels, want niets zo leuk als zomerse kleurtjes die fris afsteken bij je zongebruinde handen en voeten. Soms wordt voor nagellak geadverteerd met 'formaldehyde-vrij'. Maar wat is formaldehyde dan precies?

Formaldehyde wordt ook wel Methanal genoemd en is een gas. Het heeft een ontsmettende en conserverende werking. In nagellak dient het vooral als verharder, die zorgt dat de nagellak glanst, goed hard wordt en aan de nagel bindt.

Veiligheid

Formaldehyde is giftig en bewezen carcinogeen (kankerverwekkend). Ook kan het irritatie van ogen en slijmvliezen, hoofdpijn en huidirritatie veroorzaken.

In zéér hoge concentraties kan dit gas zelfs dodelijk zijn. Zulke hoeveelheden kom je uiteraard niet tegen in nagellak, maar al met al is geen prettige stofje.

Gelukkig zijn veel nagelbakken tegenwoordig formaldehyde-vrij. Let echter voor de zekerheid op wat er staat aangegeven op de verpakking.

Voorbeelden van formaldehyde-vrije nagellak gerecenseerd op Cosmopinie

GOSH Nail Laqcuer – Beoordeling: 4.5 uit 5

Wet 'n Wild Wild Shine nail color – Beoordeling: 2.6 uit 5

Miss Helen Nagelverharder – Beoordeling: 3.5 uit 5