AMSTERDAM - Het vaderschap maakt de Nederlandse man gelukkig. In een onderzoek van Discovery Channel onder drieduizend ondervraagde mannen zegt 90 procent dat de zorg voor hun kroost ze gelukkiger maakt.

Kinderen hebben een positieve uitwerking op relaties, vriendschap en vakantie, zo meldt de televisiezender vrijdag.

Toch blijft 85 procent van de ondervraagde mannen fulltime werken. Maar 8 procent levert uren in bij zijn werkgever om parttime aan de slag te gaan en zo meer bij de kinderen te kunnen zijn.

Uitgaansleven

Mannen verlangen niet erg terug naar de 'goede oude tijd' zonder kinderen; slechts een derde verlangt er soms naar. De mannen die net vader zijn geworden, hebben de meeste moeite om afscheid te nemen van het uitgaansleven.

Rutger Groot Wassink, initiatiefnemer van het FNV-manifest PapaPlus, herkent zich wel in het onderzoek maar is vooral kritisch. ''Het is een feit dat mannen zich gelukkiger voelen wanneer ze nauw betrokken zijn bij de opvoeding."

Werk

"Maar dan moet die man daar wel voor zorgen. Als je als man die uren niet inlevert, dan zeg je eigenlijk doodleuk tegen je partner: mooi dat jij ook hoogopgeleid bent, maar ik blijf werken.''

Volgens Groot Wassink komt dat voornamelijk door een imagoprobleem. ''Mannen worden altijd een ambitieloos lulletje genoemd als ze parttime gaan werken."

"Maar daar moet je als man gewoon wat aan doen. Denken: mij gaat het niet gebeuren dat ik niet bij de opvoeding betrokken ben.''

Geluk

Over het geluk van de Nederlandse vader valt overigens te twisten. Kinderloze mannen zijn juist gelukkiger dan vaders, zo bleek vorige maand nog uit onderzoek van het demografisch instituut NIDI.

Wel verdienen vaders meer dan mannen zonder kinderen. Dat zou komen omdat vaders vaak kostwinner zijn en daardoor meer ambitie hebben om geld in het laatje te brengen.