AMSTERDAM - Het schilderij Liggend Naakt van Isaac Israëls (1865-1934) is verkozen tot het mooiste naaktschilderij van Nederland. Het werk kreeg de meeste stemmen tijdens een naaktverkiezing op internet, liet het Rijksmuseum vrijdag weten.

Op de website www.oogvoornaakt.nl konden mensen afgelopen maand hun stem uitbrengen op een van bijna zeventig naaktschilderijen.

De werken zijn gemaakt door uiteenlopende kunstenaars, van Ferdinand Bol en Hendrick Goltzius tot Karel Appel en Marlene Dumas.

Het Rijksmuseum in Amsterdam organiseerde de verkiezing ''omdat we niet half weten hoeveel mooi Nederlands naakt er door de eeuwen heen is geschilderd.''

Lezen

Israëls won overtuigend met 1113 stemmen voor zijn afbeelding van Sjaantje van Ingen die bloot op een bed een boek ligt te lezen. Op de tweede plaats eindigde het doek Het Toilet van Theo Molkenboer (1871-1920), waarop een naakte vrouw is te zien die zich voor de spiegel opmaakt.

Johannes Moesman (1909-1988) belandde op de derde plek met Het Gerucht, een afbeelding van een naakte vrouw op de fiets met een viool onder de snelbinder.

Zwaard

De eerste man komt op nummer twaalf, een krijgsman met zwaard voor zijn edele delen van Joannes Alberti. Rembrandt komt pas op de vijftiende plaats met zijn schilderij Bathseba in Bad. In totaal is er tienduizend keer gestemd.

'Liggend Naakt'