UTRECHT - Een enorm opblaasbaar hoofd van oud-president Bush ligt gemoedelijk naast een opblaasbare variant van het bekende beeld Kabouter Buttplug. Even verderop in de Botanische Tuinen van de Uithof in Utrecht ligt een enorme drol.

Het zijn kunstwerken van de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy. De enorme beelden maken deel uit van de tentoonstelling Air Pressure, die zaterdag van start gaat.

De gemiddelde bezoeker van de Botanische Tuinen kan de metershoge ketchupflessen, dildo's en varkens niet erg waarderen. Directeur van de Botanische Tuinen Arie Oudijk kreeg veel klachten.

''Mensen nemen er geen aanstoot aan, maar vinden ze vooral lelijk en te fel gekleurd. Wij vinden dat contrast juist mooi en krijgen zo weer een heel andere doelgroep naar de tuinen'', aldus Oudijk.

''Van mij had het niet gehoeven, hoor. Ze zijn zo lomp, vooral dat zwarte ding daar'', vertelt een bezoekster, wijzend op de Black Plug, Butt Plug van 18 meter hoog.

Crisisteam

De loodzware kunstwerken zijn gemakkelijk op te blazen en weer af te breken. Gelukkig maar, zegt projectleider Mathilde Heyns, want bij windkracht vijf of hoger moeten ze naar beneden worden gehaald. ''Daarvoor is een speciaal crisisteam ingesteld. De 'inflatables' zijn te kwetsbaar in harde wind'', aldus Heyns.

Cadeau

De tentoonstelling is een cadeau van de gemeente aan de Universiteit Utrecht voor de viering van haar 74e lustrum. Het kostte de gemeente in totaal 400.000 euro. De opblaaskunst is te zien van 4 juli tot en met 13 september.

Tentoonstelling Paul McCarthy