AMSTERDAM – De keuken blijkt een belangrijke ruimte in het huis. Ruim de helft (57 procent) van de volwassenen besteedt er wekelijks meer dan vijf uur. Die tijd gaat op aan koken, afwassen, schoonmaken en seksen.

Daarnaast ergeren we ons ook geregeld in de keuken. Vooral vetaanslag en vieze geurtjes vormen een bron van irritatie. Frituur- en vislucht worden hierbij als onprettigst ervaren.

Een afzuigkap wordt door bijna driekwart van de respondenten dan ook belangrijker gevonden dan magnetron en vaatwasser. Dit blijkt uit onderzoek van Itho, waarover de Telegraaf woensdag bericht.

Noordelingen

Op meerdere fronten vormen de Noordelingen hierin een slag apart. Niet alleen brengen zij gemiddeld meer tijd in de keuken door dan de rest van Nederland, het nuchtere volkje heeft er ook vaker seks.

Uit de enquête blijkt verder dat mannen gezelschapsdieren zijn in de keuken en dus het liefst samen met hun partner koken. Ruim de helft van de vrouwen daarentegen (55 procent) kookt het liefst alleen.

Herman

Mocht er een BN’er uitgenodigd moeten worden aan het fornuis, dan blijkt de meerderheid voor iemand te kiezen waar op kookgebied nog wat van geleerd kan worden, zoals Herman den Blijker.

Het liefst wordt dan een Hollands potje klaargemaakt. Vooral Oosterlingen en 50-plussers blijken hier gek op. Jongeren houden daarentegen meer van de Italiaanse keuken.