AMSTERDAM – Onlangs nog maakte de Britse Vogue bekend van extreem dunne modellen af te stappen, en sommige meisjes zelfs al kunstmatig op te vullen door middel van Photoshop. Deze afkeer tegen te dun lijkt nu een nieuw niveau te bereiken.

Niet alleen is een ‘normaal’ figuur (maat 38, 40) dankzij sterren als Lily Allen, Jennifer Lopez en Beyonce al enige tijd geaccepteerd in de entertainment-industrie, het begint er sterk op te lijken dat hetzelfde gaat gelden voor echt volle vrouwen.

Sterker nog, het heeft er alles van weg dat deze ‘Fat’shonista’s het allernieuwste modestatement zijn. Dat meldt de Daily Mail maandag.

Modewereld

Icoon van de beweging is zangeres Beth Ditto die al enige tijd hoge ogen gooit in de modewereld met haar erg voluptueuze figuur en, belangrijker nog, haar gedurfde kledingsmaak. Maar ook zangeres Adele neigt dezelfde kant op met haar rondingen, haar interesse in mode en haar onderonsjes met Vogue’s Anna Wintour.

Het feit dat grote maten-model Whitney Thompson het tiende seizoen van America’s Next Top Model won, draagt eveneens bij aan het idee dat er weldegelijk een markt is voor ‘plus’-modellen.

Fashion Week

Mode voor 'vollere vrouwen' heeft inmiddels zelfs een eigen Fashion Week, in New York. De modestad bij uitstek lijkt daarmee te onderstrepen wat toch al onvermijdelijk lijkt: vollere vrouwen stappen uit de schaduw van hun slankere equivalenten en willen net zo goed modieus voor de dag komen.

Bloggers hebben het signaal inmiddels opgepikt. Zo meldt Diane Dennis, van Fat Girls Like Nice Clothes Too, bijvoorbeeld dat ‘rondingen helemaal terug zijn’.

Gabi, van modeblog Young Fat and Fabulous, heeft zichzelf zelfs ten doel gesteld de wereld te veranderen, één dik meisje per keer. “Alleen omdat spullen niet ‘passen’ zoals de ontwerper het bedoeld heeft,” schrijft ze. “Betekent niet dat we het niet kunnen dragen. Creativiteit heeft mijn stijl gered.”

Whitney

Whitney Thompson vertelt tijdens een shoot voor Seventeen Magazine over haar ervaringen als grote maten-model.

Modewereld omarmt dikke vrouwen