AMSTERDAM - Ook beautyingrediënten zijn aan trends onderhevig en vaker wel dan niet het resultaat van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of een gunstig prijskaartje en houdt beautyingrediënten tegen het licht. Deze week: Filters onder invloed van licht en lucht.

Op Cosmopinie wordt deze maand van alles uitgelegd over UV-straling, zonnebrandproducten, filters en hoe ze werken. Er wordt vaak geadviseerd om elk jaar nieuwe zonnebrandmiddelen te kopen, omdat de factor in de loop van tijd achteruit gaat. Hoe komt dat en wat kan er tegen gedaan worden? Deze week een uitleg over de invloed van zon en zuurstof op de werking van je zonnebrandmiddel.

Licht en lucht zijn de voornaamste factoren die een rol spelen bij het achteruitgaan van cosmetica. Onder invloed van zuurstof (oxide) in de lucht zullen sommige ingrediënten oxideren. Zonlicht bevordert dit proces en kan er daarnaast voor zorgen dat sommige chemische filters hun kracht verliezen.

Anti-oxidanten

Naast zonnefilters bevatten veel zonnebrandmiddelen ook anti-oxidanten. Er zijn verschillende anti-oxidanten bekend, zoals vitamine E, groene thee, druivenpitolie, etcetera. Wat deze deeltjes doen, zoals hun naam al zegt, is een oxidatie-proces tegen gaan: ze 'vangen' als het ware vrije-radicalen die onder andere in zonlicht en vervuilde lucht zitten. Hierdoor helpen ze de huid te beschermen tegen vervroegde huidveroudering.

In de loop van de dag hebben alle anti-oxidanten in de crème op de huid met vrije-radicalen gereageerd en stopt de beschermende werking. Dit is niet zo'n probleem want de volgende dag gebruik je weer een nieuw laagje crème en bent dus opnieuw beschermd.

Maar als de crème al in het potje zijn werking verliest is dat een ander verhaal. Het is dus belangrijk dat er geen lucht en licht crèmes komt, zodat de werking van de anti-oxidanten bewaard blijft.

Foto-stabiel

Chemische filters zijn hier niet ongevoelig voor: sommige van deze filters verliezen namelijk hun werking naarmate ze UV-stralen absorberen. Je wil echter dat dit gebeurt op de huid en niet al in de fles.

Sommige filters zijn foto-stabiel (foto=licht), wat wil zeggen dat ze onder invloed van licht tóch stabiel blijven en hun werking niet verliezen. Foto-stabiele chemische filters zijn Meroxyl XS of Tinosorb. Ook avobenzone is foto-stabiel, maar volgens veel bronnen alléén als daar een stabilizer zoals octocrylene aan is toegevoegd.

Minerale filters zijn altijd foto-stabiel, omdat ze de UV-stralen niet absorberen maar weerkaatsen. Producten met minerale en foto-stabiele filters in een goede verpakking zullen dus weinig in kwaliteit achteruit gaan.

Let op de verpakking

Wie opzoek gaat naar een nieuw product, let beter ook op de verpakking. Een crème kan nog zo goed geformuleerd zijn, als hij zijn werking verliest door een verkeerde verpakking heeft men daar weinig aan.

Beter zijn dagcrèmes en zonnebrandmiddelen die in een ondoorzichtige fles of tube zitten, zodat er geen (zon)licht bij kan komen. Een pot is minder aan te raden, omdat er steeds lucht bij het product komt. Een tube of fles met een pompje of spray is het beste.

Enkele goed verpakte SPF-producten gerecenseerd op CosmOpinie:

Olaz Total Effects Touch of Sunshine SPF15– Cosmopinie-beoordeling 3,4 uit 5

L'Oreál DermaGenesis dagcrème SPF15 – Cosmopinie-beoordeling 4 uit 5

Garnier Ambre Solaire pocket SPF12 – Cosmopinie-beoordeling 4.3 uit 5

Eucerin Matterende Sun Fluid SPF50+ - Cosmopinie-beoordeling 4.4 uit 5