AMSTERDAM - Ook beautyingrediënten zijn aan trends onderhevig en vaker wel dan niet het resultaat van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of een gunstig prijskaartje en houdt beautyingrediënten tegen het licht. Deze week: Filters.

Op Cosmopinie is de komende week van alles te lezen over anti-zonnebrandproducten, want er is zo veel te koop op het gebied van zonbescherming, dat het soms moeilijk is door de bomen het bos nog te zien.

Naast crème, melk, olie of spray zit er ook nog eens verschil in de gebruikte filters. Deze filters zijn grofweg te verdelen in twee groepen: minerale (ofwel fysische) filters en chemische (ofwel organische) filters. Wat zijn de verschillen en welke is beter?

Verschil

Het grootste verschil tussen minerale en chemische filters zit hem in de werking: de minerale filters werken op de huid en weerkaatsen UV-stralen terwijl chemische filters in de huid hun werk doen om UV-stralen onschadelijk te maken.

Hoewel het woord chemisch je wellicht aan allerlei giftige stofjes doet denken, terwijl mineraal een stuk natuurlijker klinkt, is de één niet per se beter of slechter dan de ander. Beiden hebben hun voor- en nadelen en welke het best past is zowel een kwestie van huidtype als een kwestie van smaak.

Werking

Een minerale filter vormt dus een weerkaatsend laagje, als ware het een beschermend schild. De zink-oxide of titanium-dioxide deeltjes liggen op de huid en weerkaatsen de schadelijke UV-stralen, waardoor deze de huid niet bereiken.

De werking van een chemisch filter is iets gecompliceerder. Er zijn verschillende chemische filters, vaak met weer variaties. Wat chemische filters gemeen hebben, is dat ze de huid penetreren en ín de huid hun werk doen. Daar absorberen ze de schadelijke stralen, als een soort mini-sponsjes die de UV-straling vangen.

Mineraal

Het voordeel van minerale filters is dat ze in hogere concentraties de straling bijna volledig tegenhouden, dat ze niet in de huid treken en dus minder kans geven op allergische reacties en dat ze foto-stabiel zijn: de deeltjes blijven de hele dag werkzaam en de zonnebrandcrème verliest niet aan werking als je de tube in de zon legt.

Het nadeel is dat minerale filters vaak een witte waas achterlaten. Ook zijn deze zonnecrèmes vaak dikker, vetter en moeilijker uit te smeren. Ook kunnen ze de poriën verstoppen. Hierdoor zijn ze minder geschikt voor donkere huidtypes en de vettere of onzuivere huid.

Chemisch

Het voordeel van chemische filters is dat ze geen witte waas achterlaten. Ze kunnen worden verwerkt in lichtere crèmes, sprays of olie en zijn daardoor vaak een betere optie voor vettere huidtypes en worden ook vaker gebruikt in dagcrèmes.

Nadeel is dat weinig chemische filters ook alle UVA-stralen tegenhouden (de huidverouderingsstralen) en dat velen niet fotostabiel zijn. Dit wil zeggen dat onder invloed van zonlicht, de werking van het filter afneemt: elke paar uur opnieuw insmeren is dus een must.
Ook worden (sommige) chemische filters wel eens in verband genoemd met een vergrote kans op huidkanker.

De praktijk

Welke filters de voorkeur hebben verschilt dus van persoon tot persoon. Een hele gevoelige huid die niets kan verdragen, is waarschijnlijk beter af met minerale filters. Simpelweg omdat deze op de huid ligt en dus niet intrekt. De kans op een allergische reactie is kleiner.

Voor wie snel puistjes heeft is een product met alleen chemische filters een beter idee, maar let er wel op dat deze fotostabiel zijn en voldoende UVA-bescherming bieden.

Overigens bevatten de meeste anti-zonnebrandproducten een combinatie van minerale en chemische filters, voor een maximale breed-spectrum bescherming. Wie een bewuste keus wil maken, leest op het etiket wélke filters het product bevat. Let er áltijd op dat een product voldoende UVA bescherming biedt, vaak aangegeven met het UVA-logo.

Voorbeelden van producten met UV-filters:

RoC Minesol anti-brown spot care SPF 50 - Cosmopinie-beoordeling 4.2 uit 5

Ambre Solaire UV sensitive milk SPF50+ - Cosmopinie-beoordeling 4.3 uit 5

Nivea Light Sensation SPF20 - Cosmopinie-beoordeling 3.9 uit 5

Clinique Superdefence SPF25 combination/oily - Cosmopinie-beoordeling 4.7
uit 5