AMSTERDAM - Ook beautyingrediënten zijn aan trends onderhevig en vaak ook het resultaat van hardwerkende marketingafdelingen. Cosmopinie.nl kijkt verder dan een populair merk, een gunstig prijskaartje of commercie en houdt beautyingrediënten tegen het licht. Deze week: DHA.

De zomervakantie komt in zicht en wie verschijnt er niet liever voorgekleurd op het strand, in plaats van met een stel melkflessen? Op Cosmopinie kun je de komende week van alles lezen over zelfbruiners en het ingrediënt van deze week is dan ook de werkzame stof DHA.

DHA is de afkorting van dihydroxyacetone en is de werkzame stof in zelfbruiners die voor een zomers tintje zorgt. Op het ingrediëntenlabel van producten staat het voluit geschreven als dihydroxyacetone of staat het een enkele keer aangegeven als Glycerone.

Onderzoek

In 1920 is al ontdekt dat deze stof de huid kleurt. Na de oorlog werd hier verder onderzoek naar gedaan en het werd destijds vooral toegepast bij mensen met een pigmentatie-stoornis. Vandaag de dag is het een veelgebruikt ingrediënt in bruin-zonder-zon producten, die in populariteit zijn toegenomen nu men bewuster is van de schadelijke en huidverouderende effecten van teveel aan zon.

In de loop van tijd zijn ook de formuleringen verbeterd en zijn oranje vlekken, witte strepen en afgeven op kleding sterk teruggedrongen. Ook is de geur van veel moderne producten aangenamer geworden door toevoeging van slimme, verdoezelende parfums.

Werking

Dihydroxyacetone is een ketose-suikermolecuul dat reageert met bepaalde eiwitten in de bovenste lagen van de huid, waar zich droge, dode huidcellen bevinden. Door de chemische reactie ontstaat binnen 3 à 4 uur een bruine kleur op de huid.

Omdat alleen de bovenste, dode huidcellen worden gekleurd, verdwijnt de bruine tint wanneer die huidcellen door het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid afschilferen. Hierdoor blijft de kleur in theorie slechts 7 tot 10 dagen zitten en in de praktijk vaak nog minder lang.

Gebruik

Omdat de DHA reageert met dode, droge huidcellen is er het gevaar dat plekken met eelt en drogere stukken huid bruiner (of zelfs oranje) worden dan de rest van de huid.

Om een gelijkmatig effect te verkrijgen is het daarom aan te raden om de huid vóór gebruik van een zelfbruiner te scrubben. Hierbij worden de dode huidcellen die al los aan het laten zijn verwijderd en wordt ruwe huid weer zacht.

Een erg droge huid kan beter eerst worden ingesmeerd met een body lotion. Wanneer deze helemaal is ingetrokken kan vervolgens de zelfbruiner worden aangebracht. Handen altijd goed wassen na gebruik om oranje eeltplekjes en nagelriemen te voorkomen.

Veiligheid

DHA is goedgekeurd en veilig bevonden voor uitwendig gebruik in geneesmiddelen en cosmetica. De stof is alleen werkzaam in de bovenste lagen van de huid en tast geen dieper gelegen cellen aan.

Wel wordt door sommige bronnen beweerd dat DHA de huid gevoeliger maakt voor vrije radicalen en UV-stralen maar dit is op te lossen door het gebruik van een product met zonnefactor.

Zelfbruiner

Tenslotte dient men niet te vergeten dat de bruine kleur die verkregen is met een zelfbruiner geenzins beschermt tegen zonlicht, zoals een zongebruinde huid dat wel enigszins doet. Goed insmeren met een zonnecrème voor je de zon ingaat is dus belangrijk.
 

Enkele gerecenseerde producten met DHA: 

Nivea Summer Beauty voor de lichte huid – Cosmopinie beoordeling: 3.9 uit 5.

Dove Summer Glow voor de lichte huid – Cosmopinie beoordeling: 2.4 uit 5.  

Hawaiian Tropic Sundial – Cosmopinie beoordeling: 3.9 uit 5.  

Olaz Total Effects Touch of Sunshine – Cosmopinie beoordeling: 3.4 uit 5.