NEW YORK - Dertien Nederlandse fotografen exposeren vanaf donderdag hun werk in het Museum of the City of New York.

Ze kregen voor de tentoonstelling Dutch Seen: New York Herontdekt de opdracht mee met Nederlandse ogen de stad en zijn diversiteit, energie, tolerantie en handelsgeest te portretteren.

Met de tentoonstelling wordt gevierd dat 400 jaar geleden de Nederlanders Manhattan ontdekten en claimden.

Pubermeisjes

De Amsterdamse fotografe Rineke Dijkstra heeft een Amerikaanse versie gemaakt van haar bekende serie over kwetsbare pubermeisjes op het strand.

Erwin Olaf liet zich inspireren door vroeg twintigste eeuwse foto's van zwarte Amerikanen uit de middenklasse en maakte een serie gitzwarte portretten.

Inez van Lamsweerde, die onder meer in New York woont, portretteerde bekende stadsgenoten, onder wie Lou Reed, Natalie Portman en Mickey Rourke.

Dochter

Hendrik Kerstens maakte portretfoto's van zijn dochter, zijn muze, geïnspireerd op onder meer de schilderijen van Vermeer. In de foto's zijn New Yorkse details verwerkt, zoals een hoofdkapje dat gemaakt is van een servet van Kerstens' favoriete restaurant.

Jaap Scheeren verdiepte zich in de vroege wortels van de stad en verwijst in zijn werk naar de beverbonthandel die veel Nederlandse kolonisten rijk heeft gemaakt. Een foto van een man met houten been representeert de beroemde Nederlandse gouverneur Peter Stuyvesant.

''Het leek me logisch er een Nederlandse draai aan te geven'', zegt Scheeren over zijn werk. ''Daarnaast wilde ik een lijn trekken naar het heden. Het was een wildernis toen de Nederlanders hier kwamen. Het is nu nog steeds een wildernis, alleen dan van beton en staal.''

September

De deelnemende fotografen zijn verder Morad Bouchakour, Misha de Ridder, Wijnanda Deroo, Charlotte Dumas, Arno Nollen, Danielle van Ark, Vinoodh Matadin en Hellen van Meene. Tot 13 september tonen zij portretten, landschappen, stillevens, conceptuele en documentaire fotografie.

De gastcurator Kathy Ryan, tevens fotoredacteur van de New York Times, roemt de hoge kwaliteit van de Nederlandse fotografie. De curator werkte samen met Foam Fotografiemuseum Amsterdam aan de samenstelling van de expositie.

De tentoonstelling is er een in een serie van drie die de ontdekking van New York door de Nederlanders belicht. In hetzelfde museum is tot 27 september de expositie Amsterdam/New Amsterdam te zien over de ontdekking en de eerste Nederlandse nederzetting in New York. Daarnaast loopt de expositie Mannahatta/Manhattan tot 12 oktober.

Die belicht het contrast tussen de huidige bebouwing en de natuurlijke omgeving die ontdekkingsreiziger Hudson 400 jaar geleden aantrof.