AMSTERDAM - Nederlanders worden steeds makkelijker: topless op het strand of zelfs naakt wordt bijna niet meer van opgekeken. Wel is er een nieuw vakantietaboe ontstaan, namelijk lichaamsbeharing.

Etos deed onderzoek naar de lichaamsverzorging op vakantie. Voor dit onderzoek werden ruim 500 mannen en vrouwen vanaf 16 jaar ondervraagd.

Lichaamsbeharing staat tegenwoordig bovenaan het lijstje met vakantietaboes. Zowel vrouwen als mannen ergeren zich hieraan.

Beautyproducten

Ieder jaar nemen we verschillende soorten vakantieproducten mee naar onze bestemming. Slechts 10 procent koop zijn of haar beautyproducten op de vakantieplek.

We beschouwen zonnebrandcrème nog steeds als het belangrijkste verzorgingsproduct. 76 procent van de ondervraagden neemt dit product mee in de toilettas. Op de tweede plaats staan deodorant en haarverzorgingsproducten met 68 procent.

Voorbehoedsmiddelen scoren echter een stuk lager, maar 15 procent pakt condooms in. Eenderde van de jongeren doet dit.

Taboe

87 procent van de Nederlanders houdt niet van lichaamsbeharing op ongewenste plekken. Voor vrouwen is haar onder de oksels en op de bikinilijn taboe, maar ook de buik, oren en benen moeten haarloos zijn, aldus de dames uit het onderzoek.

Mannen scheren zich dan dagelijks, ze begeven zich nu ook op minder bekende terreinen. De oksels worden door 21 procent geschoren en de zwembroeklijn zelfs door 24 procent van de heren.