AMSTERDAM - Ruim de helft van de tienermeiden (6 op de 10) mag zonder ouders op vakantie en, eenmaal op pad, blijken zij het liefst te stappen en te relaxen. Echt goedkoop houden de jonge meiden het niet: gemiddeld kost de trip 575 euro.

Vaak hoeven de tienermeiden deze reissom niet in hun eentje op te hoesten: Tweederde kan op een bijdrage van de ouders rekenen. Dit blijkt uit onderzoek, gehouden onder 2500 meisjes in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar, uitgevoerd door website Girlscene.

Buitenland

62 procent van de Nederlandse tienermeiden gaat zonder ouders op vakantie; een grote meerderheid daarvan (68 procent) mag ook naar buitenlandse bestemmingen.

Stapvakanties en relaxtripjes met vrienden zijn het populairst; ruim 80 procent geeft aan dit het leukst te vinden. Slechts 10 procent gaat voor een culturele vakantie, en een nog kleinere minderheid kiest voor een sportieve vakantie of talenreis.

Vakantielover

Eenmaal op bestemming is ‘goed kunnen stappen’ het belangrijkste criterium voor een geslaagde  jongerenvakantie, aldus de tieners. Ook ‘lekker zonder ouders weg zijn’ wordt van belang geacht (28 procent).

Andere criteria zijn ‘nieuwe mensen leren kennen’ (16 procent), iets zien van het land (13 procent) en een vakantielover ontmoeten (10 procent).

Budget

Nederlandse tienermeisjes geven gemiddeld 575 euro uit aan hun vakantie; dat is de reissom én wat men op de bestemming zelf uitgeeft.

Opvallend is dat bij 2 op de 3 meiden hun ouders bijdragen aan de reissom; bij de helft daarvan betalen vader en moeder zelfs het gehele bedrag. Ouders spenderen dus flink aan de vakantie van hun dochter.

Bestemming

Spanje is veruit de populairste bestemming voor Nederlandse jongeren tot 19 jaar. Ons eigen land staat op de tweede plaats van meest gewilde vakantielanden; bijna 1 op de 5 meiden gaat weg in eigen land.

Op plek drie en vier staan Frankrijk en Italië. Griekenland en Oost-Europese landen blijken dit jaar het minst in trek.