AMSTERDAM – Ook beautyingrediënten zijn aan trends onderhevig en vaker wel dan niet het resultaat van hardwerkende marketingafdelingen. Cosmopinie.nl kijkt verder dan een populair merk, een gunstig prijskaartje of commercie en houdt beautyingrediënten tegen het licht. Deze week: Panthenol.

In mei staan de artikelen op Cosmopinie in het teken van natuurlijke haarverzorging en de hekkensluiter van dit thema wordt gevormd door het geliefde shampoo-ingrediënt Panthenol.

Panthenol zal velen bekend in de oren klinken. Het is namelijk een veelgebruikt ingrediënt in shampoo’s, maar komt ook voor in huidverzorgingsproducten en in enkele make-up producten.

Cellen

Van nature komt het ingrediënt voor in levende cellen en het kan worden gewonnen uit natuurlijke bronnen. Op de verpakking van cosmeticaproducten wordt het ook vaak aangeduid als pro-vitamine B5.

Panthenol behoort tot de Alcoholen, maar zijn werking is niet te vergelijken met wat in de volksmond wordt verstaan onder Alcohol, namelijk het ontsmettende Ethanol. Waar ethanol de huid en het haar bij veelveelvoudig gebruik kan uitdrogen, heeft Panthenol juist hydraterende en oliënde eigenschappen.

Haarschacht

Wanneer haar wordt behandeld met een product dat Panthenol bevat, bindt de Panthenol zich aan de haarschacht. Hierdoor ontstaat er een glanzend laagje om elke haar. Een andere eigenschap van Panthenol die nuttig is voor gebruik in haarproducten is zijn antistatische werking.

Op de huid fungeert Panthenol als een verzachter en enkele bronnen bevestigen dat het de huid hydrateert en wondgenezing bevordert. Vanwege deze eigenschappen wordt Panthenol ook wel in aftersun producten gebruikt en in crèmes die lichte brandwonden behandelen.

Door zijn oliënde werking zal de huid er direct iets gladder en zachter uitzien.

Veiligheid 

Uit veiligheidstesten blijkt dat Panthenol volkomen veilig is en de huid ook niet gevoeliger maakt voor zonlicht, zélfs niet wanneer het in pure vorm op de huid wordt aangebracht. Er is dus ook geen reden om dit ingrediënt te vermijden.

Enkele gerecenseerde producten met Panthenol: 

Kneipp Amandelbloesem handcrème - Cosmopinie beoordeling: 3.9 uit 5

Oriflame Wonderlash mascara – Cosmopinie beoordeling 4.1 uit 5

The Body Shop Lightening Touch concealer – Cosmopinie beoordeling: 2.7 uit 5

Nivea Diamond Gloss shampoo – Cosmopinie beoordeling: 3.7 uit 5