AMSTERDAM - Een aantrekkelijk uiterlijk met een goed stel hersenen is de beste combinatie bij een sollicitatie. Dat blijkt uit onderzoek van Harvard University.

Uit het onderzoek, waarover WebMD bericht, blijkt dat de zelfwaarde van een persoon afhangt van het uiterlijk. Een persoon met een goed beeld van zichzelf krijgt uiteindelijk ook meer betaald.

Maanden

De onderzoekers hebben gekeken naar 1919 personen tussen de 25 en 75 jaar. Deze testpersonen hebben ieder drie keer een sollicitatiegesprek gehad om de zes maanden.

De deelnemers beantwoordden vragen over het huishoudelijk inkomen, financiële moeilijkheden en opleiding. Ook werd geëvalueerd hoe gelukkig of juist teleurgesteld zij waren over wat zij al bereikt hadden op dat moment.

Daarna zijn meerdere intelligentietests afgenomen en zijn er foto’s gemaakt van de testpersonen. Hier kwam uit dat fysieke aantrekkelijkheid een significante impact heeft op de verdiensten van een persoon, maar ook op de intelligentie en op hoe zij zichzelf inschatten.

Zelfverzekerder

Kortom, mensen die als aantrekkelijk worden beschouwd verdienen meer, zijn beter opgeleid en zelfverzekerder. Maar de intelligentie van een persoon is meer van invloed op het salaris dan het uiterlijk.

Knappe mensen hebben de neiging zichzelf hoger in te schatten, wat kan leiden tot minder financiële stress en meer salaris, zeggen de onderzoekers.