AMSTERDAM - Jongeren worden sterk beïnvloed door de grote aandacht voor uiterlijk in de media en de bijbehorende sterrencultuur. Mediawijze tieners, die weten hoe beelden gemanipuleerd worden in de media, zijn vaker tevreden met hun uiterlijk.

Dit resulteert uit onderzoek van Stichting Mijn Kind Online en Mediawijzer.net, in het kader van de themaweek Lekker Beroemd. Hiervoor werden 500 jongeren van 11 tot 17 jaar ondervraagd, waarbij 61 procent aangeeft zelf ook best beroemd te willen worden.

Photoshoppen

62 procent van de ondervraagden denkt dat bijna alle foto’s in bladen en reclames zijn gephotoshopt. Ruim de helft van de 11 tot 17-jarigen bewerkt zijn of haar eigen foto.

Deze photoshoppende tieners zijn zich vaak bewuster van fotomanipulatie in de media. Degene die hun foto’s niet bewerken, zijn minder tevreden over hun uiterlijk en willen vaker een operatie.

Tevredenheid

Hoe meer media de tieners zien, hoe meer ze aan zichzelf willen veranderen. Zo wil ruim eenderde van de meisjes een stuk dunner zijn. Slechts tweederde is tevreden met hun uiterlijk.

Ook is er duidelijk verschil tussen hoog- en laagopgeleide kinderen. De hoogopgeleiden zijn kritischer tegenover de media en daarom meer zelfverzekerd dan laagopgeleiden.