HOOFDDORP - Om de dure drukpersen 's nachts niet stil te laten staan, begon drukkerij Spaarnestad in 1934 een blad. In Haarlem ontstond op deze manier misschien wel het succesvolste vrouwentijdschrift van Nederland: Libelle.

Nu, 75 jaar later, is het groot feest. Libelle bestaat 75 jaar. Het grootste vrouwenblad van Nederland werd vorig jaar verkozen tot Tijdschrift van het Jaar. De oplage bedraagt bijna 500.000 exemplaren (in 1934 waren dat er 30.000).

Door de jaren heen waren er vele hoogtepunten en werden maatschappelijke onderwerpen op een toegankelijke manier bespreekbaar gemaakt voor vrouwen. Zo was er in 1968 een spraakmakend artikel over de pil waarbij 168 specialisten een mening konden geven over dit voorbehoedsmiddel.

Donker

Libelle plaatste in 1970 als eerste Nederlandse titel een donker fotomodel op de cover. In datzelfde jaar werd Dolle Mina uitgenodigd een bijlage van twaalf pagina's te maken over de traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen waartegen deze beweging zich verzette.

In 1987 werd Libelle opgenomen in het Guiness Book of Records wegens het wekelijkse bereik van 52 procent van alle vrouwen tussen de 15 en 65 jaar.

Story

Uit de Libelle ontsproten verschillende andere tijdschrifttitels. Zo ontstond Story na vele succesvolle reportages over het koningshuis. Het blad Kinderen zag het licht na een Libelle-bijlage 'wij en onze kinderen' en uit de bijlage Libelle Tip kwam het blad Tip (nu Delicious) voort.

Deze week verschijnt het jubileumnummer van Libelle en een catalogue. Deze catalogue, die niet te koop is, bevat veel interessante weetjes over het tijdschrift en ook kreeg een aantal ontwerp/reclameburo's opdracht te filosoferen over de toekomst van het vrouwenblad.

Resultaat: een jubileumboek dat inspirerend moet werken voor branchegenoten, adverteerders, vormgevers en mediabureaus.

Feestje

Ook gaat vanaf 11 mei de Libelle Zomerweek van start met dit jaar als thema: Feestje! Aan het Almeerderstrand worden 80.000 bezoekers verwacht.

Premier Jan Peter Balkenende maakt zijn opwachting in Almere en treft daar onder meer 7,5 kilometer slingers, een reuzenrad, vier restaurants en een 1,5 kilometer lange boulevard met 300 winkeltjes. Er is een doorlopend programma met popartiesten, cabaretiers, modeshows workshops en kookdemonstraties.