RIJSWIJK - Duitse wijngebieden zijn steeds meer in trek bij de Nederlandse toerist. Vooral de Moezel wordt steeds meer bezocht. Dat constateren het Duits Verkeersbureau in Amsterdam en het Informatiebureau voor Duitse Wijn in Breda.

Specifieke cijfers over de stroom wijntoeristen zijn er niet, maar wel gegevens over het aantal trips van Nederlanders naar Duitse wijngebieden als de Moezel, Rheinhessen, de Pfalz en Frankenland.

Daaruit blijkt dat het aantal bezoekers het afgelopen jaar met bijna 10 procent is gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Vooral de Moezel is erg populair, maar dat geldt ook voor Rheinhessen en het Elbegebied bij Dresden.

Trek

Bij het productschap Wijn in Nederland kan beleidsmedewerker Paul Kooijman zich wel wat voorstellen bij die toenemende belangstelling. "Wijn is in het algemeen erg in trek. Wij zien in Nederland zelf ook meer mensen wijngaarden bezoeken. Hier hebben we inmiddels meer dan honderd wijngaarden. De meeste liggen in Gelderland.''

Duitsland is qua accijns erg aantrekkelijk omdat je 120 flessen over de grens mag meenemen, voordat de douane er accijns op heft.

Direct

Alain Jacobs van het Informatiebureau voor Duitse Wijn bevestigt de toenemende interesse: "Die komt niet alleen direct vanuit Nederland. Mensen slaan vaak ook even af naar een wijnboer als ze op doorreis zijn.''

Jacobs zegt dat er ook meer belangstelling is voor de jaarlijkse brochure over de honderden wijnfeesten bij de oosterburen. "We hebben er nu weer vierduizend verstuurd; ik schat duizend meer dan het jaar daarvoor.''

Met 3,7 miljoen overnachtingen in 2008 is Duitsland voor Nederland vakantieland nummer één. Uit een enquête van het Duits Verkeersbureau blijkt dat een meerderheid gaat voor het eten en drinken bij de oosterburen.