AMSTERDAM – Dat schoonmoeders niet de populairste wezens op aarde zijn, dat blijkt wel weer. Onderzoek wijst uit dat maar liefst een kwart van de Nederlanders vindt dat hun schoonmoeder zich te veel met haar zoon of dochter bemoeit.

Dat blijkt uit onderzoek van de website Familieband. Ongeveer hetzelfde percentage beoordeelt de relatie met hun schoonmoeder dan ook als slecht en 13 procent vindt zijn of haar schoonmoeder zelfs ‘verschrikkelijk’.

Deze tergende ergernissen lost 29 procent op door erover te praten met zijn of haar partner. Ongeveer een vijfde zoekt ook de schoonmoeder zelf op, om een en ander bespreekbaar te maken.

Schat

Gelukkig is niet iedereen slecht bedeeld als het om aangetrouwde ouders gaat. Bijna driekwart vindt de relatie met zijn of haar schoonmoeder goed of zeer goed. Eenderde vindt haar ‘een schat’ en 19 procent ergert zich nooit aan haar.

Tweederde van de Nederlandse moeders kan met Moederdag dan ook een bezoekje van schoonzoon of -dochter verwachten en daarvan zal 64 procent ook een cadeautje meenemen.

Onderzoek

Aan het onderzoek deden 1552 mensen mee.